Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemmaFärgade linser utan styrka


     


Färgade linser - byta ögonfärg

Färgade linser med eller utan styrka

Nuförtiden kan man byta ögonfärg lika lätt som man byter kläder. Man kan antingen förstärka sin naturliga ögonfärg eller byta till en helt annan färg. Självklart kan man bära färgade linser även om man inte har något synfel. Du väljer bara den typen som inte har någon styrka och du behöver inget recept från en optiker för att kunna köpa dem. Färgade kontaktlinser kan köpas enkelt via Internet t.ex. på Färgade linser. Färgade linser finns som månadslinser och endagarslinser men de sistnämnda är något ovanligare.

Även om det är lätt att få tag på linser via nätet kan det ändå vara bra att redogöra med en optiker först för att ta reda på vilket märke som känns bäst, få skötselråd och kanske få testa vilken färg som ser bäst ut på just dig. Det enklaste är såklart om man redan har en ganska ljus färg på ögonen. Men även mörkare färger går att ändra, även om resultatet kanske inte blir riktigt lika drastiskt.


Olika sorters färgade linser

Det är viktigt att man tittar efter om den färg man önskar beställa fungerar till ens naturliga ögonfärg. Har man väldigt mörka ögon kan t.ex. en ljust blå färgad få svårt att hävda sig. Det finns nämligen olika sorters färgade linser. En del är inte genomskinliga alls och ändrar därför ögats färg helt. Vore inte hålet för pupillen genomskinligt skulle man alltså inte kunna se någonting. Sen finns det tonade linser. De är främst för dem som har en ljus ögonfärg naturligt. Dessa tonade linser kan inte ändra färgen på ett mörkt öga, bara förstärka eller ändra färgen lite grann på redan ljusa ögon.

Förutom de vanliga ögonfärgerna - brunt, blått och grönt finns det även färgade linser i lila och turkost. En annan sak som blivit populärt de senaste åren, särskilt vid Halloween är linser med kattpupiller, olika mönster, galna färger eller t.o.m. små symboler.

Att tänka på när man köper färgade linser

Kom ihåg att bilderna man ser i kataloger eller Internet kan vara lite bedrägliga. Dels påverkas färgen av papperet, tryckprocessen eller datorns bildskärm och dels beror resultatet mycket på just din naturliga ögonfärg. Färgen kommer således att variera från person till person.

Precis som med kontaktlinser med styrka måste den som använder färgade linser utan styrka vara noga med rengöringen. Linserna ska förvaras i ett etui med linsvätska och tvättas (gnuggas försiktigt med fingertoppar med lite linsvätska på) varje dag. Använd inte linserna längre än det står på förpackningen. Månadslinser ska t.ex. inte användas mer än just en månad, annars kan man få skador på ögonen. Känner du obehag eller vill ha råd, tveka inte att kontakta en optiker innan du skaffar färgade linser, även om de är utan styrka. Följ alltid alla anvisningar på förpackningen.