Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemmaFärganalys sommar, vinter, vår, höst


     För att ta reda på vilken årstid du är, titta under sommar, vinter, höst och vår nedan för att försöka fastställa vilken färgskala du har. Tänk inte att du måste vara en vinter bara för att du har mörkt hår eller för att det verkar mer logiskt med tanke på hur du upplever just den årstiden utan försök vara neutral i utgångsläget så att du kan göra en korrekt bedömning. Vi ser ofta det vi vill se när det gäller oss själva men då fastnar vi lätt i en vana där vi väljer färger vi tycker om och inte färger som faktiskt passar oss. Genom att vara objektiva i vår bedömning kan vi spara pengar genom att bli våra egna experter. Det måste inte vara jättesvårt att analysera sig själv och vi måste inte anlita dyra guider. Visst kan man använda färger från andra årstider också - precis som med smink och hårfärg finns inga regler - men det är aldrig fel att ha riktlinjer.

Färganalys handlar allra mest om huruvida man har en kall eller varm färgskala. Sommar och vinter är de kalla årstiderna (återigen, strunta i själva vädret i "verkligheten") och vår och höst är de varma.


Färganalys sommar

Sommaren har skira, lite dämpade färger. De har en sval ton med blå eller rosa underton och låg kontrast mellan hår, ögonfärg och hudton. Detta är den typiskt nordiska färgskalan med nästan genomskinlig hy och blont hår.
Ljusbrunt, askblont eller grått hår.
Blå, gröna eller blågröna ögon.
Kända somrar: Denise Richards, Scarlett Johansson, Paris Hilton.

Vilka färger passar man i som sommar?
Mjuka, neutrala färger och pastellfärg, liksom dämpade färger med kalla undertoner. Ljusblått, rosa, lila, lavendel, plommon och blekt gult brukar passa dem bra. Undvik intensiva, livfulla nyanser (t.ex. starkt rött - särskilt om du har rödlätt hy) eftersom de oftast kommer att se för hårda ut. Jordfärger, svart och orange kommer också att ta för mycket uppmärksamhet från ansiktet. Du ser förmodligen bäst ut i silver då guld kan bli för "varmt" för dig.

Färganalys vinter

Vintern har mörkt hår och blek hud eller mycket mörkt hår och mörk hy. De har en kall färgskala och det är det som är dess kännetecken. Vintern har klara, starka och kontrasterande färger. Med det menas att det är stor skillnad mellan deras hårfärg, ögonfärg och hudton. Vintrar brukar passa mycket bra i gothkläder och hårdrockskläder. Även mörkhyade människor med kall hudton och svart hår hamnar under denna färganalys.
Svart eller mörkbrunt hår.
Blå, bruna eller gröna ögon.
Kända vintrar: Kristin Kreuk, Carola, Cher.

Vilka färger passar man i som vinter?
Vintrar passar i färger som är vassa, starka och tydliga. De ser bäst ut i intensiva, rika färger som svart, marinblått, rött och chockrosa. Vill man ha ljusare färger man kan bära ljusa vita eller isiga pasteller, såsom kalla blå färger, rosa och gult. Tänk alltid "kalla färger" när du väljer hårfärg, smink och kläder. Undvik jordnära toner och dämpade färger som beiget, oranget och guld eftersom de ofta inte kommer att göra hudfärgen rättvisa. Du passar bättre i silver än i guld.


Snygga kläder i alla färger finns hos Nelly


Färganalys vår

Våren har en varm färgskala som är pigg och fräsch och passar därför också i sådana färger. Denna färg är också vanlig i norden men vårar har en varmare skala än somrar.
Gyllenblont, gyllenbrunt, eller rött hår.
Blå, blågrå, blågröna eller turkosa ögon.
Kända vårar: Lindsay Lohan, Mariah Carey, Jennifer Aniston.

Vilka färger passar man i som vår?
Vårar kan bära mycket bleka, mjuka färger, såsom persika, kamel, gyllengult, gyllenbrunt och ljusblått. De ser också bra ut i elfenbensvitt, ljusgrönt, starkt rött, distinkt blått och korall. Undvik färger som är dämpade eller för mörka. Svart och vitt brukar sällan passa eftersom de är alltför kontrasterande. En vår passar mycket bra i guld och även i silver.


Färganalys höst

Höstar har en mycket djup och varm hudton. Höstens färger kan vara både naturfärgade och mossiga men samtidigt också starka och intensiva. Nyckelordet är dock alltid varm och fyllig.
Kopparrött, gyllenbrunt eller kastanjebrunt hår.
Mörkbruna, hasselnötsfärgade eller gröna ögon.
Kända höstar: Jessica Alba, Angelina Jolie, Natalie Portman.

Vilka färger passar man i som höst?
Gyllene färgtoner eller kryddiga och jordnära färger kommer att se bra ut på en höst. Höstar kan bära både dämpade och sådana rika varma färger som kan ses i höstlöven. De passar i kamel, beiget, oliv, oranget, guld och mörkbrunt. De kan också se bra ut i en rik, varm grå ton. Försök att undvika svart då det är en alltför kall färg. Du passar bäst i guld men kan även bära silver.


Ibland kan det vara svårt att välja färger efter sin färganalys med tanke på olika nycker inom modet. Vissa år kan det ju vara väldigt inne med pastell och tänk då om man inte passar så bra i sådana färger. Men förhoppningsvis finns någonting för alla i varje ny kollektion som kommer ut. Man får vara lite kreativ och fundera på hur man kan kombinera på ett sätt så man hittar något som blir snyggt. Om vi tar exemplet med pastell så är det ju faktiskt ursnyggt att kombinera vissa pastellfärger med fylliga, starka, klara färger. Man kan också experimentera med olika färgglada accessoarer (t.ex. guld till vitt). På så sätt kan man "komma runt" problemet och ändå klä sig i det senaste och dessutom få det att passa alldeles utmärkt!