Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemmaHårfärg - tips

     Ibland vill man ha variation och testa något nytt och då kan en helt ny hårfärg vara kul. Men ibland vill man också förstärka sin naturliga hårfärg eller göra den mer distinkt. Eller så vill man helt enkelt täcka grå hårstrån eller dölja delar som blivit blekta av solen. Hårfärg tillför ofta mer färg och lyster till håret, man syns mer och utseendet blir mer livfullt.

Ett första tips är att titta på sina ögonbryn. Det kan hända att färgen på brynen inte riktigt passar när man är klar med hårfärgningen. Kanske vill man även färga brynen efteråt? Om man är relativt ljushårig eller brunhårig och vill ha t.ex. svart hår ser det oftast bättre ut om man också färgar ögonbrynen i samma veva. Läs mer om det under ögonbryn. Samma sak om man bleker håret. Hade man mörkt hår naturligt kan ögonbrynen plötsligt se lite för mörka ut mot det ljusare håret. Men som med allting annat kan det även bli en cool effekt - du bestämmer själv såklart. (Obs! Färga aldrig brynen med hårfärg, utan använd alltid speciell ögonbrynsfärg!)

Ett annat bra tips är att verkligen kolla vilken hårfärg som passar till din hudnyans. Det kan vara svårt att avgöra utan att faktiskt testa men efter ett tag brukar man hitta den rätta färgen. En bra grundregel brukar vara att gå tvärt emot sin hudton. Alltså, har du en varm nyans på huden kan du välja askiga, kalla hårfärger. Har du kall hudton kan du välja varmare hårfärger. Att så att säga "matcha" hudfärgen med hårfärgen brukar av någon anledning inte vara den bästa idén. Man kan också testa att tona håret först för att se hur det blir. Det kan i alla fall vara bra att vara medveten om att hår- och hudfärg hänger ihop på ett naturligt sätt. Detta är t.ex. anledningen till att många människor inte passar i t.ex. rött hår. För att verkligen passa i rött hår bör man ha vissa röda nyanser även i huden. Men självklart kan man ändå vilja ha en crazy effekt. Det beror även på vilken röd nyans man menar. Titta alltid efter undertonerna i en färg och försök även att avgöra om den är varm eller kall.

När en utväxt skett är ett hett tips att samtidigt som du färgar den, även passa på att göra små slingor i resten av håret. Hårfärg ändras ju över tid så det är lätt att utväxten när den färgas får en lite annan nyans än resten av håret - trots att de färgats med exakt samma färg. Då kan slingor hjälpa till att göra att det ser mer naturligt ut.

Sen ska man komma ihåg att det alltid är svårt att avgöra hur det kommer att bli genom att titta på förpackningen. Faktum är att det nästan aldrig blir som på bilderna. Det enda sättet är att testa sig fram, både när det gäller märken och själva färgen.


Här kan du köpa hårfärg på nätet.


Blekning av håret

Att bleka håret kan bli ett stort lyft! Nuförtiden kan man även ljusa upp håret bara några nyanser. Så tro inte att du som har mörkt hår måste bleka det helt vitt innan du kan få en ljusare nyans. T.ex. så har Wella Viva några sådana hårfärgningar i sitt sortiment som fungerar otroligt bra. Andra märken är Schwarzkopf och Loréal. Håret blir inte ens det minsta slitet av blekningen (någonting som definitivt händer vid slingor eller då håret bleks väldigt många nyanser från sin naturliga färg). Glöm bara inte att använda inpackningen som medföljer. Kom dock ihåg att det är ganska svårt att göra den här typen av blekning på hår som redan färgats en gång. Kom också ihåg att hårfärg och då särskilt blekning till viss del kan förstöra en permanent.


Hårfärgning för grått hår

Det är mycket svårt nuförtiden att hitta en hårfärgningsprodukt som verkligen döljer grått hår till 100% som det står på förpackningen. Schwarzkopfs och Loreals produkter brukar funka ganska bra - ett tag, sedan tvättas färgen ur allt eftersom. Det bästa tips jag kan ge till dig som har mörkt hår som börjar bli grått är att faktiskt ljusa upp håret några nyanser och göra ännu ljusare slingor där håret är som gråast. Det förvillar ögat en aning och håret ser inte så grått ut.


Vill du läsa mer om just färgning och toning av hår kan du besöka den här sajten där du får massor av tips för olika typer av färgningar.


Hårtoning

Att tona håret är perfekt om du vill testa en speciell färg bara ett kort tag. Hårtoning försvinner ur håret efter ett visst antal tvättar. Det finns två sorters hårtoning: Vanlig toning som försvinner efter ca 4 tvättar och intensivtoning som försvinner efter ca 12 tvättar men som ibland kan dröja sig kvar väldigt länge. Jag har t.o.m. pratat med folk som fått ett mer beständigt resultat av intensivtoning än av permanentfärg. Intensivtoning med en lite lätt blekande effekt finns också. Svart hårtoning och svart hårfärg brukar ibland förstärka hårets kvalitet.