Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemma
    Foundation - lek fram en perfekt hy

    Spännande puder

Hudtips


     Här kommer lite hudtips, främst för smink men också för skötsel av huden. Men först och främst, vad kan vi göra med ansiktet genom att fokusera på just huden? Man kan förändra sina drag ganska rejält, bara man känner till tricken.

Ansiktet består av olika strukturer, närmare bestämt håligheter och utbuktningar. Det är främst kraniet som gör att vi ser ut som vi gör. T.ex. kindernas högsta punkt, hakans spets, näsan osv. Det man oftast vill göra är att förstärka dessa punkter med hjälp av smink. Näsan kan bli spetsigare, ögonbrynen kan lyftas, kindben kan bli mer framträdande osv. Detta gör man bäst genom att blanda olika färger och produkter för att få fram skuggor. Främst då foundation. Genom att förstå ditt eget ansiktes struktur kan du bättre bestämma vad du vill åstadkomma.

Titta på ditt osminkade ansikte. Vad ser du? Tänk igenom innan hur du vill att helheten ska se ut. Hur vill du att de olika delarna ska framträda? Finns det någon del av ansiktet du vill experimentera med eller framhäva? Vilken färgskala tänker du använda? Ska du använda en foundation som liknar din egen huds färg eller vill du förändra även detta?

Foundation – sminktips

Det kan vara en god idé att bara använda en heltäckande foundation till sena kvällar och fest. Använder du en semitäckande foundation behöver du inte heller applicera den på hela ansiktet. Har du lyckats hitta en foundation som har samma färg som din hud är det ett bra tips att bara lägga ett tunt lager på de delar av din hud du är missnöjd med, t.ex. de delar som är lite röda, där det finns ytliga blodkärl (oftast runt näsan, hakan och delar av pannan). På så sätt ser du snygg men också naturlig ut. Det finns även tonad fuktkräm som fuktar huden samtidigt som den jämnar ut färgen.

Har du svårt att hitta en foundation som går i samma ton som din hud och står och väljer mellan en mörkare och en ljusare är det ett bra tips att ta den ljusare. Pudra lite extra på näsan. Den blir ofta fet och puder får den dessutom att se mindre ut. Det finns även transparent puder som man kan använda för att fixera sminkningen.
Hudtips – krämer

är du ute efter tips på specifika produkter, t.ex. krämer och rengöring för ansiktet, ta då en titt på den här hemsidan om hudvård.

överanvänd inte krämer om du inte verkligen känner att huden är torr och livlös. Har du fet hud eller blandhud, är det ett bra tips att bara använda krämerna på de torra ställena (oftast kinderna). Det finns olika sorters fuktkrämer, främst dagkräm och nattkräm. Man behöver inte slaviskt följa anvisningarna på förpackningen. Nattkrämer är ofta lite ”aggressivare” och innehåller mer fuktgivande ämnen än dagkrämer men det skiljer mycket från märke till märke och vissa märkens dagkrämer är som andra märkens nattkrämer. Tanken med en nattkräm är bland annat att det inte gör någonting om man ser lite insmord ut eftersom man ändå bara ska sova. Så använd hellre sunt förnuft än att stirra dig blind på burken.

De dyra hudkrämerna behöver inte vara de bästa. Katerina Janouch tycker till exempel att Miniderm är den absolut bästa hudkrämen.

Acutane kan användas om man har eller har haft svår acne. Man kan faktiskt gå till en dermatolog för att fråga om råd vilka produkter man ska använda. Det kan vara smidigare och billigare än att testa sig fram med en massa krämer som ändå inte kommer att fungera.