Sminktips Ögonsmink Läppar Hudtips
Plocka ögonbryn Rouge och kinder Se yngre ut
Färgade linser Mindre näsa Ansiktsform
Hårfärg tips Hår och ansiktsform Långa naglar
Fransk manikyr Målade tånaglar Färganalys årstider
Färganalys sommar vinter vår höst Smink online
Skönhetstips hemma
Sminkblogg - hitta bra tips

Sminkborstar och andra redskap

Färg smink - experimentera och lyckas

Smink för män

Sminkborttagning - vad välja?

Hur man sminkar sig - detta bör du veta

Guide till hur man sminkar sigDe flesta vet åtminstone någonting om hur man sminkar sig. Men många har svårt för att göra något med lite mer finess. Visst kan man bättra på ögonfransarna med lite mascara innan man går till jobbet men det finns också andra sätt att leka fram färger och faktiskt förändra en del av ditt ansikte.

Tillåt dig själv att göra misstag när du sminkar dig. Det är så du lär dig och det är så du kommer på nya användbara trick. Det finns inga bestämda regler och måsten, bara personlig smak. Var inte rädd för att bre på ordentligt och experimentera med olika färger och konsistenser på smink. Genom att våga friskt kommer du att lära dig nya saker snabbare!

Grundläggande färglära när man sminkar sig

Man kan kombinera make-up på olika sätt och grunden är ljust och mörkt. Frågan är bara var man vill lägga de mörka områdena. Antingen kan man göra både ögon och läppar mörka. Eller så kan man göra ögonen mörka och läpparna ljusa. Ett tredje alternativ är att göra ögonen ljusa och läpparna mörka. Det sista alternativet är såklart att göra både ögon och läppar ljusa. Självklart är det inte ett måste att göra ögonen sotade och läpparna mörkröda utan det handlar mer om var man vill lägga fokus. Vart vill du dra uppmärksamheten? Det kan handla om humör för dagen eller vad som bäst passar till en outfit.

Man kan fundera på om man vill att färgerna ska förstärka det man redan har genom att harmonisera eller om man vill skapa kontraster i form av motsägelsefulla färger. På så sätt har man massor av möjligheter till variation.

Det finns en sorts oskriven regel som rekommenderar starka färger till kväll och fest och diskreta färger dagtid och till vardags. Självklart är det upptill var och en! Vill man ändå kompromissa kan man använda samma starka färger som man använder till fest till vardags bara det att man ljusar upp dem lite eller inte målar lika skarpt, alternativt suddar ut dem en aning. Tänk dig en färg på vattenfärg som du blandar med vitt för att få en ljusare nyans.

Fundera på om du ska vistas mycket inomhus eller utomhus då du bär sminket. Då ljuset är annorlunda blir även make-upen därefter. Detsamma gäller för kväll och dag. På dagen kan solljuset göra att glitter ser "för mycket" ut, samma sak med starka färger. På kvällen dämpas ljuset och därmed även färgerna i sminket.

Ett bra sätt att lära sig mer är att sminka en vän. Det kan ge dig nya insikter att testa på en annan hudtyp, kanske annan hudfärg eller ögonfärg. Ibland kan det vara lättare att sminka någon annan då man ser denne framifrån och har bättre överblick över ansiktet från olika vinklar.

På andra delar av den här sajten hittar du fler användbara tips i konsten hur man sminkar sig - många med steg för steg instruktioner. Klicka bara på rätt sektion.